cze ger eng

SOŠ a SOU Kladno

Otevřená, efektivní, fungující a moderní škola

Projekty a granty

Atraktivní pokračování projektu pro kuchaře

Dne 4.12.2017 se naši žáci třídy K2 společně se žáky SOU Písek zúčastnili v rámci projektu Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii workshopu - Úprava ryb a mořských plodů pod vedením šéfkuchaře Pavla Bortníka.

Ve školní kuchyni bylo celý den živo. Šéfkuchař předváděl tepelné úpravy ryb a mořských plodů, žáci si vyzkoušeli přípravu tataráku z lososa, zpracování chobotnice i dalších mořských plodů. Seznámili se například s metodou Sous vide, s mnoha ingrediencemi, postupy a vše si sami vyzkoušeli.

Vedení školy děkuje Mgr. Smitalovi za zajištění projektu. Fotografie z workshopu najdete zde.



Projektový pobyt kuchařů – číšníků

V letošním školním roce pokračuje projekt IREAS, do kterého je naše škola zapojena. Pět žáků oboru kuchař-číšník se účastnilo v termínu 25. 9. – 29. 9. 2017 praktického týdne, který probíhal v krásném prostředí zámku ve Štěkeni. Spolu s žáky ze středních škol ze Sokolova a Havlíčkova Brodu absolvovali náročný, ale především velmi zajímavý program. Po seznamovacím bloku se zástupci Asociace kuchařů a cukrářů ČR věnovali tématům proč být kuchařem, možnosti uplatnění i dalším praktickým informacím. Poté už následovaly workshopy – byliny (v poznávání byl nejlepší náš žák Honza Suchan), maso a koření, příprava teplého menu, finger food (ke konzumaci nepotřebujeme příbor), příprava rautu, grilování. Pro žáky byl tento pobyt obrovským přínosem, nejen po odborné stránce, ale i v porovnání zkušeností a učení se týmové práci. Týden byl zakončen předáním diplomů a certifikátů. Vedení školy děkuje žákům za výbornou reprezentaci školy a Mgr. Aleně Pavlíčkové za bezchybné zajištění celé akce.

Zakončení projektu pro kuchaře

Týden od 22. 5. 2017 tráví někteří žáci třídy K2 v Jincích. Účastní se tam závěrečné části projektu Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii. Absolvují velmi bohatý program, který začal seznamováním týmů z jednotlivých škol prostřednictvím komunikačních her, následovat budou profesní, poznávací i sportovní aktivity.


Škola se zapojila do projektu IREAS

Skvělá zpráva pro všechny žáky, kteří v naší škole studují učební obor Kuchař - číšník. Škole se podařilo zapojit se ve spolupráci se společností IREAS do evropského projektu s názvem Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii.

Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky na základě zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zlepšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání.


Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících aktivit – „Cyklu workshopů“ a „Exekutivních a praktických týdnů“.

Více o projektu najdete zde. Informace o workshopech jsou ke stažení zde. Fotografie z dnešní netradiční výuky jsou k nahlédnutí zde.

Pokračujeme v projektu


Ryby a chobotnice v kuchyni naší školy

Ve čtvrtek 26. 1. 2017 pokračoval projekt Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii. Na programu setkání byla praktická část projektu. Do školy přijel zástupce Asociace kuchařů a cukrářů lektor pan Pavel Bortník, který je zároveň i komisařem na gastronomických soutěžích. Téma jeho setkání s žáky bylo mořské ryby a plody moře. Spolu s žáky naší školy bylo přítomno v rámci projektu i osm žáků SOU z Písku. Ve cvičné školní kuchyni bylo celý den opravdu co sledovat. Lektor předváděl tepelné úpravy mořských ryb, žáci si vyzkoušeli přípravu tataráku z lososa, zpracování chobotnice i dalších mořských potvor. Dostalo se jim velkého množství informací o ingrediencích, které se používají, seznámili se s různými technologickými postupy, ale především si vše mohli vyzkoušet.

Žáci byli z této akce nadšeni, každý z nich obdržel i certifikát. Fotografie z workshopu najdete zde.


Projekt pro kuchaře-číšníky pokračuje

V pondělí 20. 3. 2017 začali žáci třídy K2 první hodinu výukou v nové počítačové učebně. Na tom by nebylo nic výjimečného, kdyby probíhala jedna z hodin ICT. Ale nebylo tomu tak. Na programu bylo pokračování projektu Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii. Lektor na dálku prostřednictvím skype hovořil se studenty o internetovém bankovnictví, o jeho přednostech i nebezpečích. Žáci vykonávali aktivity v oblasti osobního rozpočtu, platebních karet i nákupu na internetu. V diskusi se zabývali i finanční svobodou a účastnili se i uměle vytvořené hazardní hry. Tento workshop byl zaměřený především na praktické dovednosti z oblasti finanční gramotnosti, proto se setkal s mimořádným zájmem.


Nabídka Cateringu

Aktuality

19.02.2018,
Součástí školního vzdělávacího plánu je i v naší škole lyžařský a snowboardový výcvikový kurz. Prioritně je určen žákům prvních ročníků, ale již tradičně se připojí i nadšení lyžaři z vyšších ročníků. Letošní LVVZ začal v neděli 18. 2. 2018 odjezdem od školy v 9 hodin. Cílem je chata Slovanka na Božím daru. Přejeme všem účastníkům výborné sněhové podmínky, krásné zážitky a žádné úrazy. Těšíme se na průběžné zprávy ze svahů.

Fotografie z výcviku najdete zde.Pokračování

19.02.2018,
V pátek 16. 2. 2018 se žáci třídy logistů L3 zúčastnili mezinárodního veletrhu cestovního ruchu Holiday World v Praze. Je to nejvýznamnější akce svého druhu nejen v České republice, ale i v regionu střední Evropy. Veletrh probíhal společně s gastronomickým veletrhem Top Gastro & Hotel. Cílem této akce je poukázat na vzájemné souvislosti mezi světy cestování a stravování a představit je odborníkům i laikům. Žáci se zaměřili především na prezentaci ČR, v rámci seminární práce na téma Lázně v ČR si vyhledávali informace a materiály k lázeňským městům. Zároveň se v rámci předmětu Logistika cestovního ruchu seznámili s prezentacemi jiných států.
Návštěva veletrhu předčila očekávání žáků a jistě povede k prohloubení znalostí a odborných kompetencí. Vedení školy děkuje Ing. Grundové za organizaci této akce.Pokračování

14.02.2018,
Žáci naší školy se každoročně účastní soutěže Kladenská veverka, což je mezinárodní výtvarná, fotografická a literární soutěž. Letos bylo porotě zasláno 4 850 prací, naši žáci se prezentovali celkem 21 pracemi. Vyhlášení již 29. ročníku proběhlo v pátek 9. 2. 2018 v kině Hutník. Byli jsme úspěšní. Žákyně VS3 Kateřina Drábková se ve své věková kategorii umístila na prvním místě v žánru kresba, žákyně Nadine Čermáková a Lucie Živná z VS3 zvítězily v kategorii Kolektivní práce svými krmítky pro ptáky.

Vedení školy dívkám blahopřeje a Ing. Kautznerové děkuje za organizaci této akce. Fotografie výrobků a z vyhlášení soutěže najdete zde.Pokračování

Fotogalerie

Tvoje Budoucnost


Školní síň slávy

Co nás čeká

  • 23.4.2009
    Přijímací zkoušky na střední školy - denní studium
  • 24.4.2009
    Školní florbalový turnaj 2009
  • 29.4.2009
    Přijímací zkoušky na střední školy - nástavbové studium
  • 30.4.2009
    Hokejbal proti drogám 2009

Copyright © 2006-2015, SOŠ a SOU Kladno
Úvodní strana l Kontakt l Povinně zveřejňované informace l www.sosasoukladno.cz